Knellen, pletten en snijden overkomt mij niet

Door de jaren heen zijn machines en processen steeds vaker geautomatiseerd. Het zware werk wordt veelal voor de mens overgenomen door een machine. Denk aan de zaagmachine, heftrucks en productierobots. Risico’s als knellen, pletten en snijden zijn hierdoor tegenwoordig steeds groter geworden.

Mij overkomt dit niet

Vraag uw medewerker wat tijdens zijn / haar werk de kans op knellen, pletten en snijden is en u krijgt vaak het antwoord: “Mij overkomt dit niet, als je maar gewoon doet en goed uit kijkt.” Toch gebeuren er jaarlijks tienduizenden ongelukken met knel-, plet- en snij-incidenten. Er zijn veel mensen die één of meerdere vingers hebben verloren. De mensen die wij spreken, die betrokken zijn bij een knel-, plet- of snij -incident, geven altijd aan “het was een stom ongeluk”, “ik lette deze keer even niet op” of “ik wilde het even snel oplossen”.

Ongeluk zit in een klein hoekje

Dat een ongeluk in een klein hoekje zit weten de meeste mensen inmiddels wel. Een paar seconde is vaak voldoende om een ernstig ongeluk mee te maken. Medewerkers krijgen vaak te maken met bedrijfsblindheid. Door ergens lang mee te werken, went u aan de risico’s die bij het werk horen. Juist in deze situatie zwakt uw focus voor veiligheid af en is er een grotere kans dat een ongeluk ontstaat. In 2016 is er in de haven van Moerdijk een dodelijk ongeval geweest, waarbij een matroos tussen twee containers bekneld raakte. De onderzoeksraad voor veiligheid heeft een onderzoek ingesteld en kwam op 22 juni 2017 met de eindrapportage. U kunt de eindrapportage onderaan het bericht downloaden.

Meer weten?

Om knel-, plet- en snij –incidenten te voorkomen is het belangrijk om deze risico’s op te frissen bij de medewerkers. Eén van de mogelijkheden die wij aanbieden is de e-learning knellen, pletten en snijden. Deze is te volgen via de online leeromgeving, BOLacademy. Uw medewerkers kunnen zelf hun tempo, de locatie en het moment bepalen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn binnen uw organisatie? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Downloads

Eindrapportage ‘Beknelling tussen containers’

2017-07-07T11:03:00+00:00 08 juli 2017|